peklowanie - wędzenie

       

Tematy


Operacje plastyczne piersi, nosa, sylwetki

Temat: Kulinaria
... w folii i rukolą z vinegrette. hexer muszę przyznać, że zerżnąłem Twój przepis na grochówkę. Robię małą innowację. Żeberka pekluję i wędzę sam.
Źródło: forum.airguns.pl/viewtopic.php?t=920



Temat: Sprawdź co jesz ...
" />Od kiedy wymyślono peklowanie i wędzenie to wszędzie ładuje się tony azotanów. Ale trzeba wiedzieć, że "zdrowe" nowalijki i ekologiczne warzywka hodowane zimą w szklarniach z niewielkim dostępem słońca również...
Źródło: ww.e-lubon.pl/forum/viewtopic.php?t=1984


Temat: Wędzone mięsa
Chciałem tutaj dodać, że wszystkie wędzone "rzeczy" zawierają bardzo dużo soli, kurczaka przed wędzeniem moczy się w solance od 24 do 48 godzin. Wędzonki, nawet te najchudsze, również w procesie peklowania...
Źródło: forum.dieta-dukan.pl/viewtopic.php?t=2564


Temat: JAK UWĘDZIĆ RYBĘ?
" />Mam pytanie jak w temacie. Interesuje mnie jak uwędzić ryby (najlepiej łososia i pstrąga). Jeśli ktoś wędzi to proszę o info jak przygotować ryby, solankę, jak długo peklować, na jakim drewnie i jak długo wędzić (wędzenie na gorąco). Czyli wszystko co niezbędne żeby wyszło dobrze.
Źródło: spearfishing.pl/forum/viewtopic.php?t=1296


Temat: M.B. - wejściówki 2007
... wykazują, proces technologiczny(peklowanie, wędzenie, gotowanie) wyklucza istanienie mikroflory a jej obecnośc świadczy o zakażeniu wtórnym dopasować wady mięsa do bakterii: Lactobacillus veridescens-zielenienie; Flavobacterium i Alcaligenes-śluzowacenie, ostatniego nie pamiętam jaką ceche konserw...
Źródło: wt.ekonomiczny.net/viewtopic.php?t=819


Temat: Towaroznawstwo Żywności
... właściwości prozdrowotne Mięsne: - rodzaje wędlin - produkty wysokowydajne - peklowanie i wędzenie- charakterystyka i efekty procesów - rodzaje konserw mięsnych - wady konserw i ich przyczyny Rybne: - podział i...
Źródło: wt.ekonomiczny.net/viewtopic.php?t=1404


Temat: Warsztaty jesienne 1-3 pażdzernika
" />Przebieg warsztatów, które odbędą się bez względu na ilość uczestników. Adres Aleksandrów Łódzki ul.Zimna 11. tel. 603 86 86 46. 1. 18 września (sobota) do południa zakup mięsa na wędzonki i peklowanie, 2. 28 września środa po południu zakup mięsa na kiełbasy i peklowanie, 3. 01 października godz. 16 do 22 wiązanie wędzonek i produkcja kiełbas. Można przyjechać wcześniej . 4. 02 października godz. 7 lub 8 rozpoczęcie wędzenia . Planowane zakończenie ok. 16 -18 godz. Kto kiedy może być niech się deklaruje.
Źródło: klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?t=179


Temat: Warsztaty majowe 8 - maja
" /> ">6. Zakupy mięsa na wędzonki w dniu 25 maja w Firmie Zbyszko odbiór w DH Teofilów. 7. Peklowanie wędzonek od godz. 17 w dniu 25 maja. autor miał na...
Źródło: klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?t=140


Temat: Nóżki
... kilo , a mojemu bratu marzyl sie smalec ze skwarkami, gdzie w burton moge znalesc sol do peklowania??? w black jacku nie ma,a bez tego nawet nie ma co wedzic
Źródło: burtonpol.co.uk/forum/viewtopic.php?t=91


Temat: SZYNOWARY
" />A dlaczego wedzenie odpada? My przed swietami odkad mieszkamy na wsi peklujemy rozne kawalki miesa, potem kilka godzin wedzenia w dosc prymitywnej wedzarni zrobionej z metalowej beczki i dwoch kawalków...
Źródło: wielodzietni.net/viewtopic.php?t=3153


Temat: SZYNOWARY
" />ja dość często pekluję i piekę lub gotuję w wywarze z jarzyn - karkówka gotowana lepsza niż pieczona. robię też domowy pieczony pasztet. tylko kiełbaski swojskiej mi brakuje poza tym, zdaje się że parzenie (w szynkowarze czy bez) odbywa się po wędzeniu - tak mi się wydaje...
Źródło: wielodzietni.net/viewtopic.php?t=3153


Temat: Dobrobyt juz mielismy
przydawki. Które jakości nie przydają, jeno cenę. I mówię to , bo sam pekluję miesa i wiem ile maja się peklować i ile wędzić. Wedzić a ie lecieć przez tunel z...
Źródło: forum.michalkiewicz.pl/viewtopic.php?t=18237


Temat: Dobrobyt juz mielismy
nie porównałbym nigdy solidnego przygotowania miesa surowego do wytworzenia wedzonki z jazdą Syrenką.Własnie to przyspieszone szprycowanie, masowanie i sztuczne wędzenie to prymityw dwusuwu. Czas.Staranność, minimum chemii- to wszystko sprzyja jakości- to jest Toyota:) Mięso pekluje solą , cukrem, odrobina octu winnego, i odpowiednio długo. Co najmniej 2 tygodnie. Przekrecając je, dodając ziół. Wędzę kilka dni, po 2, 3 godziny. Zimnym dymem. Jest...
Źródło: forum.michalkiewicz.pl/viewtopic.php?t=18237


Temat: Linki do różnych śmiesznych rzeczy
... koniec: suszenie, solenie, peklowanie i wędzenie kiedyś miało na celu konserwację wyrobów mięsnych (rybnych, serów itp), dziś robi się to bardziej dla smaku i wyglądu. P.S. mama była technologiem przemysłu spożywczego...
Źródło: forum.magazyngitarzysta.pl/viewtopic.php?t=181


Temat: Przepisy
nooooo prawie jednakowa.Najlepsza to 70/80 stopni. P.S Nie pisałem że po peklowaniu należy mięso włożyć w siatki do wędzenia a przedtem opłukać,to zrozumiałe.Ja nie parzę po wędzeniu bo wędzę około 7...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1326


Temat: Galeria domowego wyrobu wędlin
... zalewam.Pekluje jakieś dwa tygodnie. A potem do dymu,tylko pamiętaj dobrze wysusz wędzarnie,a przed pierwszym wędzeniem musisz ją dobrze okopcić dymem.Życzę udanych wędzeń. Pozdrawiam Czutka
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1280


Temat: Polędwica wędzona surowa dla początkujących.
średnia garść mieszanki ziół na 1 kg dodajemy na trzy dni przed zakończeniem peklowania. Dodanie zbyt wczesne ziół może spowodować wstąpienie lekkiej goryczki oraz kwaśnienie. Po peklowaniu dokładnie opłukujemy polędwicę i wieszamy mim na 12 do obeschnięcia temp 10 do 20 st.C. Następnie wędzimy w dymie ciepłym 40 do 50 st C od 4 do 6 godz. Po wędzeniu i ostudzeniu produkt nadaje się do jedzenia. Można polędwicę wrzucić na 5 min. w gotującą się wodę co powoduje opłukanie goryczki z polędwicy w przypadku niedopilnowania podczas wędzenia ( powstają okopcenia, przypalenia itp.) Polędwicę można również sparzyć . Parzymy ok. 45 min temp. 80 st. C. Polędwicę można również nie wędzić tylko suszyć na zapleczu kuchennym ok. miesiąca. Jest to skrót. Szczegóły na http://www.wendlinydomowe.pl ,...
Źródło: klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?t=127


Temat: Warsztaty majowe 8 - maja
" />Po wstępnej analizie proponuję następujący przebieg prac. 1.Powołanie osoby odpowiedzialnej na finanse. 2. Proponowane wyroby wędzonki ( szynki, balerony, polędwice, boczki) razem max do 30 szt. ok. 45 kg. 3. ... 200 zł. do 500 ( 700 ) zł w zależności ilości wykonanych wyrobów. 6. Zakupy mięsa na wędzonki w dniu 25 maja w Firmie Zbyszko odbiór w DH Teofilów. 7. Peklowanie ... Teofilów w godz. od 18 peklowanie. 8. W dniu 7 maja -godz. 15 zaczynamy gotować mięso na salceson ok. 3 godz.. -godz. 17 kręcimy mięso na kiełbasy i sznurujemy wędzonki -godz. ... na wędzonki 23 kwietnia, na kiełbasy i salceson 30 maja. Ostateczne ustalenie kończymy 20 kwietnia do godz. 20 o 21 pełna informacja na stronie. Telefon do mnie 603 86 86 46...
Źródło: klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?t=140


Temat: Metody utrwalania żywności.
- Jest to poddanie produktu działaniu solanki peklującej w skład której wchodzą: -cukier -sól -witamina C -azotan sodu -azotyn sodu Mięso peklowane charakteryzuje się różową barwą utrzymującą się po ugotowaniu. źródła:...
Źródło: forumkulturystyczne.net/viewtopic.php?t=90


Temat: Przetwory mięsne realnym zagrożeniem dla zdrowia
... poprzez wędzenie, peklowanie, solenie lub dodawanie konserwantów chemicznych. Do mięs z tej kategorii zaliczono bekon, salami, kiełbaski, hot dogi lub mielonki i przetworzone dania gotowe. Do nieprzetworzonych mięs czerwonych zaliczono wołowinę,...
Źródło: nedds.pl/index.php?showtopic=482660


Temat: Przyprawy do dziczyzny
... lub jako koncentrat. Dziczyzna pieczona i duszona, gulasz, bigos, także do dzikiego ptactwa. przyprawa do zup (Maggi) Stosuje się do wzmocnienia smaku zup, sosów i pieczeni. rozmaryn Zalewy do peklowania. Wywar...
Źródło: knieja-kwidzyn.pl/FORUM/viewtopic.php?t=31


Temat: Dieta przeciwnowotworowa .WAŻNE!!!
produktów, znajdują się szkodliwe azotany. 4. Unikaj wędzonych produktów. W czasie wędzenia powstaje w mięsie benzopiren (uszkadza zdrowe komórki organizmu). 5. Nie jedz produktów zanieczyszczonych pleśnią i grzybem. Najniebezpieczniejsza jest toksyna...
Źródło: davidicke.pl/forum/viewtopic.php?t=1865


Temat: Sprawnosc gospodarcza USA...
...
Źródło: mp.nethit.pl/viewtopic.php?t=2564




Sitedesign by AltusUmbrae.