Peklowanie szynek

       

Tematy


Operacje plastyczne piersi, nosa, sylwetki

Temat: Menu ślubne
... szaszłyk, karczek peklowany, łopatki pieczone płonąceDodatki:kasztankiGorący posiłek:bogracz z pieczywem Do wyboru:prosię pieczone + surowki, ziemniaki zapiekane, golonko za dopłatąCena nie obejmuje:napojów
Źródło: nacalezycie.pl/viewtopic.php?t=388



Temat: MIĘSO
" />[21.05] 17:27 perelka str. 274 Znalazłam ciekawy przepis na pieczoną szynkę. Wprawdzie teraz pora bardziej "warzywna", ale może się Wam spodoba. Ostra pieczeń z szynki PRZYGOTOWANIE: 15 minut PEKLOWANIE: 7 dni PIECZENIE: 1 godzina 30 minut PORCJA: 480 kcal SKŁADNIKI NA 12 PORCJI 2 i 1/2 kg wieprzowej szynki czerwona papryka papryczka chili 2 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 10 jagód ... rondlu 1 l wody, zagotować, ostudzić. Szynkę umyć, włożyć do miski, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 5 dni. Mięso osączyć, owinąć w folię i zamrozić na minimum 2 dni. Papryczkę chili oczyścić z nasion, posiekać. Zalać 3 łyżkami oleju, odstawić na 2 dni. Szynkę rozmrozić, opłukać. Posmarować 2 łyżkami oleju, ułożyć na blasze. Piec 1 godzinę 30 minut w...
Źródło: pubuemika.com/fora/viewtopic.php?t=7


Temat: żebractwo
... ZOMO-wcami. Dla dobrobytu i peklowanej szynki.
Źródło: forum.staszow.com/viewtopic.php?t=6740


Temat: Sylwester 2009 - gdzie tym razem
2.Koreczki śledziowe na trzy sposoby. 3.Sałatka grecka , sałatka z wędzonym kurczakiem. 4.Terriny i pasztety na sposób myśliwski. 5.Galaretki z wiejską szynką i jajkiem. 6.Marynaty własnego wyrobu. I CIEPŁA KOLACJA Kotlecik...
Źródło: swiony.info/f/viewtopic.php?t=8459


Temat: Suszony wyrób mięsny
" />Widziałem w TV jak robili szynkę peklowaną i dojrzewającą 2 latka... Peklowanie w soli kg/dzień, później kilka płukanek w "różnych cieczach" i na 30 dni do piwnicy, żeby "sól dotarła wgłąb" na koniec na 2 lata do innej piwnicy gdzie w międzyczasie porasta na niej pleśń Penicilium Roqueforti i na stół:) Ale tam były całe szynki z kością, więc długie leżenie...
Źródło: klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?t=73


Temat: orisa
... chlyb, dziesiynć kilo śniętych ryb, zista, kołocz inne ciasta, kreple, szpyrka na omasta, szynka , boczek peklowany, apluzyn i banany, zymft,majonez,ćwikła z chrzanem, czorny tyj i kakauszale, kartofle, szałot, hawerfloki, kanoldy,...
Źródło: travelbit.pl/forum/viewtopic.php?t=18428


Temat: [Sesja] Banda zgryźliwych tetryków
... - tutaj zwrócił się do Hubertikusa - Zostali jeszcze przed śmiercią mojego ojczulka przetransformowani z chlebów we wspaniałe peklowane szynki i cielęce paróweczki, które wiszą teraz w Naszej przydomowej wędzarni. Więc...
Źródło: forum.zielonawieza.pl/viewtopic.php?t=2582


Temat: mentosowe dylematy czwartkowe, grubą nicią szyte
No prawda to, że wędliny pompuje się wodą i pekluje. Pytanie tylko czy jesteście pewni że wolicie wersję naturalną. Wiecie, że taka szynka jeśli nie jest peklowana, to w ciągu godziny...
Źródło: forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?t=1013


Temat: nie wydaje wam sie ze jest inaczej wtedy??
...
Źródło: ajgor.nethit.pl/viewtopic.php?t=1609


Temat: Dobrobyt juz mielismy
przydawki. Które jakości nie przydają, jeno cenę. I mówię to , bo sam pekluję miesa i wiem ile maja się peklować i ile wędzić. Wedzić a ie lecieć przez tunel z...
Źródło: forum.michalkiewicz.pl/viewtopic.php?t=18237


Temat: Dobrobyt juz mielismy
rózowe, apetyczne, nie ślimaczeje,nie wyskakuje z patelni, gdy smazymy no boczek do jajek. Potrzymaj Grota szynki w lodówce parę dni. Śluz i smród na palcach. Przekroczone dawki nitrytu , mieso rozdrobnione...
Źródło: forum.michalkiewicz.pl/viewtopic.php?t=18237


Temat: [TŁO] CERESIT CR65 Vs ULTRAMENT
... uzyj opcji edytuj . Wasiel - widziałeś atest na CX5? Kiedyś tak było. Kiedyś szynka też składała się z szynki i saletry do peklowania a teraz .... IMHO stosowane są różne...
Źródło: forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=7192


Temat: [TŁO] CERESIT CR65 Vs ULTRAMENT
... jest sypki. Ciekawe co to jest bo nie widziałem na żywo. . Nawiązując do szynki jak myślisz Nuroslawie czy tylko w domu peklowano kiedyś szynę a zakłady tego nie robiły? Ale.......
Źródło: forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=7192


Temat: Przepisy
" />Panowie, sprawa jest poważna. Mam przed sobą laptok, a obok niego szynkę wp 3kg. Jakiś przepis na zapeklowanie potrzebny na gwałt. Jako, że mam przykre doświadczenia z peklowaniem suchym, preferuję ... 50 ziaren ziela angielskiego; 20 listków laurowych; 15g kolendry; 10 nasion jałowca; 2 ząbki czosnku. Całość po zagotowaniu składników zusammen ostudziłem do 50*C i zalałem tym sosem szynkę w garze, obciążyłem...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1326


Temat: euromięso
na swój celownik i bezczelnie nie poinformowała? : Smak też jakiś-taki dziwny, europejski i mięsopodobny. No tak. Najlepiej trzeba było kupić kilka plasterków szynki parmeńskiej, produkowanej w Burkina-Fasso. : W sumie...
Źródło: mp.nethit.pl/viewtopic.php?t=1517


Temat: Warsztaty majowe 8 - maja
" />Po wstępnej analizie proponuję następujący przebieg prac. 1.Powołanie osoby odpowiedzialnej na finanse. 2. Proponowane wyroby wędzonki ( szynki, balerony, polędwice, boczki) razem max do 30 szt. ok. 45 kg. 3. ... 200 zł. do 500 ( 700 ) zł w zależności ilości wykonanych wyrobów. 6. Zakupy mięsa na wędzonki w dniu 25 maja w Firmie Zbyszko odbiór w DH Teofilów. 7. Peklowanie ... Teofilów w godz. od 18 peklowanie. 8. W dniu 7 maja -godz. 15 zaczynamy gotować mięso na salceson ok. 3 godz.. -godz. 17 kręcimy mięso na kiełbasy i sznurujemy wędzonki -godz....
Źródło: klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?t=140


Temat: INICJATYWY/IMPREZY ŚWIĄTECZNO-NOWOROCZNE 2004/2005
Tak wygląda szynka, baleron i inne smakołyki które samemu się pekluje , wędzi a potem zjada ze smakiem. Właśnie tego życzę wszystkim.
Źródło: forum.progliwice.pl/viewtopic.php?t=306


Temat: Lampy a ... nasze bezpieczenstwo.
obecna szynka to suchy wiór bez smaku w porównaniu z tym co było jeszcze u nas w Polsce produkowane za czasów Gierka. Benzoesan sodu zastąpił stosowany dawniej kwas salicylowy. Tyle że...
Źródło: trioda.com/forum/viewtopic.php?t=6810


Temat: szynka
Mam pytanie odnośnie szynki, która często wystepuje w tej diecie. Ma to byc szynka gotowa_przeciez takie sa peklowane i solone tez :/ cz tez kupujemy kawałek mięsa "szynki" i pieczemy. I...
Źródło: kopenhaska.net/viewtopic.php?t=76


Temat: ... dieta wegetariańska
Akurat unikanie szynki z supermarketu może wyjść tylko na zdrowie. Zresztą ogólnie wędliny, poddane peklowaniu raczej nie są jakoś wybitnie zdrowe. Tzn takie "niemarketowe" nie będą raczej szkodzić, ale nadmiar "szyneczki"...
Źródło: forumzn.pl/viewtopic.php?t=12955


Temat: Sfałszowane produkty spożywcze
... drożdżach bez zakwasu, zawierające w składzie syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, sztuczny miód, wybielacze, emulgatory. Omijaj masło podobne miksy, margaryny twarde, tłuste wędliny, zwłaszcza peklowane. Oprócz szynek najgorszą jakoś miewają także mielonki, pasztety,...
Źródło: forum-fitness.pl/viewtopic.php?t=2020


Temat: Przepisy
" />Witam Szejka 18 stopni to temperatura zalewy, temperatura peklowania 4 stopnie. czytaj co napisał Kucyk "Ostudziłem do 50 stopni i zalałem tym sosem szynkę w garze." Pisałem o temperaturze zalewy, nie o peklowaniu. Pozdrawiam Czutka
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1326


Temat: Dieta dla osób z wrzodami
... na twardo, sadzone, w majonezie, jajecznica, sadzone, • Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne, •...
Źródło: nedds.pl/index.php?showtopic=132228


Temat: Teraz juz poważnie - totalne spalenie tłuszczu, rzeźba
... na twardo i smażone 4. Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne 5. Śmietana, smalec, słonina,...
Źródło: fbn.pl/viewtopic.php?t=2670


Temat: Masażysta w Częstochowie
... baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne, - Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny, -...
Źródło: clubman.pl/forum/viewtopic.php?t=298


Temat: Szynka gotowana
Produkcja rzemieslnicza szynki gotowanej Produkcja naturalnej szynki gotowanej na linii eksperymentalnej wstrzykiwanie roztworu do¿ylnie (rêcznie) lub domiêsniowo (rêcznie lub maszynowo) gotowanie w postaci sprasowanej lub inny sposób gotowania. Metoda Przygotowanie mieszanki do peklowania z systemem buforowym 100 l wody 22 kg roztworu soli azotynowej (0,6 % KNO2) 15 kg glukozy DE 35 2 kg PH Liquid Extract® 6014 1 kg trójfosforatu® 60151 2 kg glutaminianu sody (zwanego równie¿ MSG = monosodiumglutamate) 1 kg ekstraktu do peklowania (specjalnej mieszanki aromatyzuj±cej do szynki) Wstrzykiwanie 10 kg roztworu do peklowania na 100 kg swiezej szynki (wazonej z kosci±, skór± i t³uszczem) Peklowanie Przez maceracjê po wstrzykniêciu do zyl : 4 dni po wstrzykniêciu do miêsni : 6 dni System prózniowy i/lub masazowy wstrzykniêciu do zyl : 8 godzin po wstrzykniêciu do miêsni : 24 godziny Dojrzewanie po peklowaniu Przez 48 godzin w lodówce w temperaturze 6°C. Gotowanie w postaci sprasowanej lub inny system gotowania Temperatura wewn±trz miêsa : 67°C. Wykoñczenie wed³ug w³asnej metody Produkcja przemys³owa szynki gotowanej i³opatkowej. Wszyscy licz±cy siê producenci szynki wiedz± jakie dodatki nale¿y stosowaæ. Ze 100 kg miêsa wieprzowego produkuj± oni, przez zastosowanie odpowiednich dodatków ... du¿± warto¶ci± od¿ywcz± oraz doskona³ym smakiem, zapachem, barw±, spójno¶ci± podczas krojenia i trwa³o¶ci±, które równie¿ s± optymalne. Dochód ekonomiczny z produkcji danego rodzaju szynki zale¿y od nastêpuj±cych czynników : Zdolno¶æ produkcyjna danego rodzaju szynki; Dodatki. Nale¿y zawieraæ corocznie umowy w celu uzyskania najlepszych i najtañszych dodatków takich jak wêglowodany, fosforany, ekstrakty sojowe, skrobie, PH Liquid Extract® oraz opakowañ (folia, puszki....). Te dodatki...
Źródło: mp.nethit.pl/viewtopic.php?t=1775


Temat: żebractwo
koniec Gierka, tylko nie oznaczalo to, że łatwo było ją kupić. Byli zawsze lepsiejsi z lepszymi dostepami bez kolejek. Dopiero po wprowadzeniu kartek łatwiej było szynkę i dobre wędliny kupić. Nie dlatego, że było wiecej tylko dlatego, że towar tak dobrze już nie rozchodził się "pod ladą" jak wówczas mówiono (handlu pod ladą też nie zlikwidowano całkowicie). Najwiecej szynki dostarczano w okresie przedświątecznym na który to okres specjalnie przygotowywano wieksze zapasy. rodzajów szynki nie było wiele ale gatunkowo była dobra, nie oszukana. Jedyny przekręt z szynką zrobiono pod koniec komuny kiedy zaczęto robić szynki nie tylko z zadka ale także z przedniej łopatki. śmiało można powiedzieć, że dziś mniej ludzi kupuje normalnie wywędzoną i peklowaną szynkę. Ba, nie ma jej często w sklepach, z...
Źródło: forum.staszow.com/viewtopic.php?t=6740


Temat: Jakie ceny za osobę?
chrzanem -Kociołek zbójnicki Zimna Płyta: Zimne mięsa -Schab po zbójnicku -Karczek pieczony z kminkiem -Rolada z boczku -Kiełbasa wiejska -Szynka wiejska -Filet wędzony -Salceson 'W maćku' Ryby -Sledzie po góralsku -Śledzie ... z makaronem(kołdunami) II Danie -Sztufada wołowa peklowana słoniną i warzywami -Rolada ze schabu w sosie kminkowy, -Filet po chłopsku Ziemniaki pieczone Zestaw surówek Deser -Szarlotka w sosie waniliowym Dania gorące -Pieczeń ... -Karczek po chłopsku -Rolada z boczku -Kiełbasa wiejska -Szynka wiejska -Filet wędzony -Salceson 'W maćku' Ryby -Sledż w śmietanie i w oleju Sosy -Chrzanowy -Tatarski -Wiosenny Sałatki -Tradycyjna jarzynowa -Sałatka z szynki z wędzonym kurczakiem Oraz: Tort Ciasta firmowe Owoce Napoje zimne napoje gorące Pieczywo WESELE WYTWORNE Przykładowe menu: Zimna Płyta: Przystawka -Sandacz faszerowany z boczkiem wędzonym lub tatar z wędzonego łososia ... skórkach i opiekane czosnkiem -Portawka z królika, risotto jarzynowe. Zimna Płyta: Zimne mięsa -Polędwica po angielsku -Cielecina marynowana z sosem z tuńczyka -Rostbeef z gorczycą -Indyk peklowany w świeżych ziołach -Rolada...
Źródło: weselneforum.pl/viewtopic.php?t=55970




Sitedesign by AltusUmbrae.