peklowanie schabu

       

Tematy


Operacje plastyczne piersi, nosa, sylwetki

Temat: Porady - Swieta Wielkanocne
P. zarządził ze świeta mają być MM wytargowałam II fazę -chleb razowy -szynka ( pekluje się już ) pieczona - boczek rolowany -schab nadziany poledwicą -karkówka -jajka w sosie tatarskim -...
Źródło: montignac.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1360



Temat: Potrawy na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia.
asza, to są wyroby regionalne z pogranicza Polsko-Litewskiego. Kindziuk to wędlina robiona z mięsa wieprzowego, - kawałków: schabu, szynki. karku i boczku. Poddana specjalnemu procesowi peklowania i dojrzewania. Następnie wędzona w...
Źródło: forum.grzybland.pl/viewtopic.php?t=1204


Temat: spis tresci
Ciasta Pascha Baba przekładana PRZEPIS NA DROŻDŻOWĄ BABKĘ PARZONĄ MAZUREK KOKOSOWY Mieska wielkanocne Wielkanocna kaczka w sosie ananasowym SZYNKA PO WIEDEńSKU PIECZONA KIEłBASA przepis na schab, szynkę, łopatkę, filet z indyka bez pieczenia. Pieczeń rzymska świąteczna Szynka peklowana pieczona przepis na schab, szynkę, łopatkę, filet z indyka bez pieczenia. Pieczeń rzymska świąteczna Pieczona szynka MIĘSKA RÓŻNISTE PIECZONE Schab z goździkami Schab suszony...
Źródło: mojeulubioneprzepisy.jun.pl/viewtopic.php?t=165


Temat: Co dziś zjesz lub zjadłaś?
witanko 7:30: królewskie śniadanko mix: 2 jajka na twardo posmarowane majo Kieleckim + 2 plasterki schabu peklowanego (własny więc MM) + 2 plasterki sera żółtego salami + 50 g mozarelli +...
Źródło: montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=33


Temat: Co dziś zjesz lub zjadłaś?
... - wg składu na bank MM (same mięska i przyprawy) schab peklowany domowy, ser żółty kilka plastrów, 4 frankfurterki z zaprzyjaźnionej masarni + dużo surowizny do chrupania: papryka, pomidor, ogórek zielony,...
Źródło: montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=33


Temat: AGD w kuchni
Tak, każde mięsko - do czasów parowania dochodziłam metodą prób i błędów -najbardziej "schodzą" : schab nadziewany lub nie, zawijańce z indyczej piersi lub "peklowane" udo indycze , karkówka -ale tą...
Źródło: montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=136


Temat: [Propozycje] Menu weselne
Szynka, kabanosy, frankfurterki Masło, chleb, herbata Pieczywo cukiernicze i kawa Śniadanie: Chleb, chrzan, musztarda, ketchup Barszcz Golonka peklowana Kurczak z rożna Kapusta zasmażana Bigos, kiełbasa Do tego w cenie mamy także...
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=2515


Temat: Skaza białkowa - wątek wsparcia
... Od czasu kiedy mogłam jeść wieprzowinę, był już wypas Na pieczonej karkówce i schabie da się wyżyć. Po jakimś czasie zaczęłam też peklować szynkę i schab i nosić do rybaka, od...
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=4987


Temat: Peklowanie mięsa na wielkanocny stół
Składniki : Zalewa do peklowania: 10 dkg soli 1 dkg saletry 2 dkg cukru liście laurowe ziele angielskie goździki wszelkie ulubione zioła czosnek 1 l wody duża kamienna miska Mięso: 4 kg mięsa w sporych kawałkach np: schab karkowy boczek szynka Sposób przygotowania: Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Do gorącej wrzucić sól, saletrę, cukier. Dobrze rozpuścić. Mięso natrzeć czosnkiem i wybranymi ziółkami. Schłodzoną do temperatury pokojowej wodę wlać na dno miski. Układać mięso. Zalać całość resztą wody. Woda musi koniecznie przykrywać całą powierzchnię mięsa. To bardzo ważne. Miskę wstawiamy...
Źródło: kultownia.pl/viewtopic.php?t=1090


Temat: [GwŁ] Szynka :-=29=29 - post skierowany do osób w
karczek, schab, golonka, boczek). Mięso albo piekę w piekarniku, albo daję znajomemu do wędzenia (tylko trzeba mieć takiego znajomego ;) ). Przynajmniej wiem co jem, bo sam mięso przyprawiam. :) Pozdrawiam...
Źródło: wirtualna.warszawa.pl/forum/showthread.php?t=37004


Temat: aromat identyczny z naturalnym?
... robił domową szyneczkę lub kiełbasy doda saletry by wędlina miała różowy kolor. Inaczej będzie wyglądała jak pieczony schab. Pytanie tylko ile doda? W przemyśle używa się do peklowania mięsa gotowej mieszanki...
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=79330


Temat: PRZEPISY NA SWIĄTECZNE PYSZNOŚCI
U mnie juz: - bigosik ugotowany -mieso do pieczenia sie pekluje (boczek zawijany i szynkowka) -schab, galantyna upieczone i wywar gotowy, jutro tylko zrobie wszystko w galarecie -biala spazona i zamrozona...
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=27200


Temat: mięso
trzeba miec odpowiednie dojścia :)Ja mam mięso prosto z firmy przerabijącej świnki. W dobrej cenie, przed obróbką czyli peklowaniem i innymi świństwami. Nie ma żadnej różnicy w smaku. Schab, karkówka, bekon,...
Źródło: zielonairlandia.pl/showthread.php?t=6753


Temat: TAKIE SOBIE POGADUCHY ...czyli o wszystkim i o niczym
Cytat: Napisał Olinja Szynkę (surowe mieso kupuje) robie też sama, pekluje w saletrze. No i mam wtedy taka szynke wędlinę. Schab gotuje w ziołach i mam taki na zimno na chleb albo...
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=175780


Temat: szukam przepisu na fajne duszone miesko z sosem
... trwa bo zależy to od mięska. Zazwyczaj kupuję kawałek ładnej wołowinki lub schabu, który dzień wcześniej "pekluję" czy jak to tam zwał...tzn. posypuję ulubionymi przyprawami i polewam delikatnie oliwą. No i...
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=109566


Temat: Schab wędzony
Schab wędzony   Kawałeczek ładnego, grubego schabu bez kości - ok. 2 kg, Peklujemy na mokro biorąc: 1. sól - ok. 0,08 kg 2. saletra - 0,004 kg 3. cukier - 0,006 kg 4. woda - 1,0 l. Schab nastrzykujemy solanką robiąc 4-5 nastrzyknięć i wprowadzając 3-4% solanki w stosunku do ciężaru schabu. Następnie schaby pekluje się w solance przez 24 godz. ... może być więcej niż napisałem, gdyż wtedy schabik bedzie za słony. Ociekniety i w suchy schab nacieramy żółtkiem z jajka. Wędzimy w dymie o temp. 50-60 stopni C (może być chłodniejszy) przez 1 do 1,5 godz. do osiągnięcia barwy złocistej. Wychodzi super wędzona surowa polędwiczka. Radzę poeksperymentować, gdyż kolor wenątrz uzależniony jest od temperatury, grubości schabu, jakości peklosoli, długości peklowania itp. Dla tych, którzy nie preferują mięska surowego - po podwedzeniu jak wyżej, pieczemy schab w temp. początkowo 85, a nastepnie ok. 75 stopni C łącznie ok. 0,5-2,5 godz. do osiągniecia wewnątrz 68-70...
Źródło: forum.sat-box.pl/showthread.php?t=34687


Temat: JEDZENIE NA WESELU
... i serów - schab faszerowany śliwką i morelą - roladki szynkowe z puchem chrzanowym - galantyna z kurczaka - śledź po japońsku - śledź w oleju - galaretka drobiowa - ozorki...
Źródło: forum.we-dwoje.pl/viewtopic.php?t=616


Temat: JEDZENIE NA WESELU
... w sosie koperkowym - sałatka caprese - pieczywo jasne i ciemne, w tym świeżo pieczone bułeczki, masło KOLACJA 1 - peklowany udziec wieprzowy pieczony w całości, podawany z pieczonymi ziemniaczkami w...
Źródło: forum.we-dwoje.pl/viewtopic.php?t=616


Temat: Dieta karmiacej matki
wędliny, ryby - Mięso tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi, kaczki Ryby: węgorz, halibu,t Tłuste wędliny: baleron, mięso peklowane, wędzone Tłuszcze - Śmietana zakwaszana, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny twarde Ziemniaki...
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=782


Temat: Mięso peklowane
Mięso peklowane   Składniki Przepis Prporcje na 5 kg mięsa: 15-20 dag soli, 1 dag saletry lub soli peklowej, 1 dag kolendry, 3-4 goździki, 5 ziaren jałowca, 15 ziaren pieprzu, 15 ziaren ziela angielskiego, 5 listków laurowych, 2-3 ząbki czosnku, 2,5 l wody. Peklować można różne rodzaje mięsa: szynkę, schab, boczek, karkówkę itp. Na mniejszą ilość mięska trzeba sobie wyważyć proporcje przypraw. Zmiażdżyć ... w temperaturze pokojowej 1 dobę. Zagotować wodę, ostudzić, zmieszać z przyprawami, zalać mięso zalewą. Mięso przykryć talerzykiem, obciążyć kamieniem i wynieść do chłodnego pomieszczenia lub wstawić do lodówki. Peklować 14 dni, co dwa dni obracając je. Można peklować najkrócej 7 dni, ale im dłużej pozostaje w zalewie tym jest lepsze. Po wyjęciu z zalewy oczyścic mięso z przypraw, opłukać, osznurować i piec w rękawie do pieczenia ok. godziny w temperaturze 200ºC. Czas pieczenia zależy także od wielkości kawałka mięsa. Przed wstawieniem do piekarnika warto wlać do rękawa1/2 szklanki wody ( szczególnie gdy pieczemy schab lub szynkę). Mięso nie będzie suche. Z rękawa wyjmujemy gdy całkowicie ostygnie. Przepis może wydaje się pracochłony, ale wcale taki nie jest. Mięso przygotowane w ten sposób jest pyszne. Podajemy...
Źródło: forum.sat-box.pl/showthread.php?t=9788


Temat: JEDZENIE NA WESELU
... cielęcy Strogonoff z indyka Barszcz chrzanowy Barszcz czerwony Schab soute w sosie pikantnym Gicz cielęca z jarzynami Warkocz z polędwiczek w sosie pieprzowym Sztufada wołowa z jarzynami Schab pieczony w sosie...
Źródło: forum.we-dwoje.pl/viewtopic.php?t=616




Sitedesign by AltusUmbrae.